Alt om finans på ett sted

Kryptovaluta

Kryptovaluta

Kryptovalutabegreper
Leser du avisen eller følger med på det som skjer i nyhetene har du kanskje kommet borti begreper som kryptovaluta, Bitcoin, Ethereum, blokkjede, kryptoemisjoner og andre begreper som vi ser mer og mer av i media. Noe overraskende er det at de fleste som leser nyheter på nett eller i aviser har fått med seg disse begrepene, mens det er mye færre folk som jobber med eller forsker på desentralisert økonomi som har samme forståelse og kunnskap om disse begrepene. Denne siden er en liten kikk på disse begrepene for å gi en liten forståelse av hva denne sentraliserte valutaen består av. Når det er sagt, er ikke engang alle valutaene desentraliserte, men noen har sentrale enheter som styres alle aspekter av valutaen, mye likt det vanlige pengesystemet.

Kryptovaluta
Kryptovaluta er et samlebegrep for all type valuta som bruker kryptografi for å passe på at transaksjonene utføres og arkiveres slik de skal. Kryptovaluta er digitale. Ikke alle kryptovaluta er desentralisert, selv om mange tror dette. Det finnes flere store sentrale digitale valutaer som Ripple. Det digitale aspektet av kryptovaluta er ganske fasinerende. Valutaene er med andre ord kun i digital form på internett. Det finnes ingen sedler eller mynter som folk kan bruke eller ha i lommen sin. Noen få kryptovalutaer har begynt å tilby kredittkort, men disse er egentlig gjennom et samarbeid med VISA eller Mastercard hvor de konverterer gjennom dollar eller på andre måter veksler til dagens kurs. Det er viktig å huske at det er en stor forskjell mellom kryptovaluta og digital valuta generelt. Kryptovaluta er en form for digital valuta, men digital valuta er lovregulert. Det samme kan ikke sies om kryptovaluta. EU og USA har begge lover som dekker digitale valutaer og jobber nå på spreng for å dekke opp et behov for å regulere rettslig kryptovaluta

Bitcoin og Ethereum
Bitcoin og Ethereum er de største kryptovalutaene og de som for mest omtale i pressen. Bitcoin var først ut med teknologi som fungerte for å høre verdioverføringer mellom to parter. Dette er en ganske fantastisk måte omgå alle krav fra myndigheter og mellommenn om hvordan pengetransaksjoner skal foregå på. Du kan kjøpe bitcoin på nettet. Ethereum tar skrittet videre og er sett på som den andre revolusjonen innen krypto med sin mulighet for folk å lage egne programmer og bruke Ethereum til å utstede egen kryptovaluta som et middel i å samle inn penger til sin bedrift. Denne muligheten for å samle inn penger til sin egen bedrift kalles kryptoemisjon hvor man kan selge valuta slik at man bruker inntektene på videre vekst.

Blokkjede
Blokkjede er teknologien bak kryptovalutaen og er måten valutaen jobber på. Det helt spesielle er at informasjonen om valutaen lagres på en måte som er veldig oversiktlig og veldig lett å se. Alle kan også se hva som selges og hva som kjøpes helt tilbake til start. Dette er ganske unikt da slik informasjon er sett på som konfidensielt i andre pengesystemer.